Την Τρίτη στις 29/3/22 το σχολείο μας έλαβε μέρος στη δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης -2022», με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών της Α ΄Γυμνασίου. 

   Σύμφωνα με το περιοδικό «Physics World» το πείραμα του Ερατοσθένη αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Ο Ερατοσθένης τον 3ο αιώνα π.χ. μέτρησε την περιφέρεια της Γης με σφάλμα μικρότερο από 1%  εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο. Τα μόνα εργαλεία που χρησιμοποίησε ήταν μια ράβδος, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα.

   Με τη βοήθεια της τεχνολογίας βρήκαμε την ώρα (13:31 μ.μ.) που θα έπρεπε να πάρουμε τις μετρήσεις μας. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν εκείνη ακριβώς τη στιγμή να κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. Μετά από μια εβδομάδα συνεχόμενης συννεφιάς, ο ήλιος επιτέλους εμφανίστηκε στον ουρανό μόνο για δέκα λεπτά, τα οποία όμως ήταν αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε το μήκος της σκιάς μιας οποιασδήποτε ράβδου. Εφοδιαστήκαμε, λοιπόν, με ορθοστάτες από το εργαστήριο των φυσικών επιστημών, με θήκες από γεωγραφικούς χάρτες, με….σκουπόξυλα, με μετροταινίες, χάρακες και μοιρογνωμόνια και….έτοιμοι για δράση!!! 

   Η επιστήμη είναι μια προσπάθεια για την κατανόηση του κόσμου. Οι επιστήμονες ωθούνται από την περιέργεια, παρά από τις ανέσεις και τη χρησιμότητα. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στην αρχαία εποχή που για τις ανακαλύψεις τους βασίστηκαν στη λογική, τα μαθηματικά, την παρατήρηση και τη μέτρηση. Ήταν αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια της Επιστήμης.